Tot mai multi romani au in buzunar cate un smartphone, si in majoritatea cazurilor, acesta este fabricat in China. Specialistii in securitate cibernetica au descoperit ca, in anumite situatii, aparatul te poate lasa fara bani!
Aproape toate marcile consacrate de pe piata telefoanelor produc componentele sau chiar telefoanele in intregime pe o piata cu potential urias, piata chineza. Zone industriale intregi sunt arondate exclusiv pentru producerea componenetelor electronice si microcircuitelor. Cel putin doua categorii de device-uri sunt produse in china: marcile celebre, care le gandesc, le proiecteaza designul si caracteristicile tehnice si lasa apoi executia in seama industriei chinezesti, pentru a-i pune apoi marca proprie pe dispozitiv, dar si companiile “no -name” care realizeaza produse similare. Este fie vorba chiar de copii ale originalelor, lansate sub marci proprii, conceptii proprii de device-uri sau chiar falsuri grosolane.
Androidul chinezesc cu virus inclus
Cea de-a doua categorie de dispozitive chinezesti, cele care nu sunt comandate de companii celebre, prezinta riscuri de securitate informatica majore, noteaza publicatia “The Hacker News”. Informatiile au fost preluate rapid si pe forumurile de specialitate din Romania, unde, ca in orice alta tara cu posibilitati economice reduse, telefoanele chinezesti sunt la mare cautare, pentru ca pretul lor este chiar si de cinci ori mai redus decat aparatele vandute sub un brand celebru, dar fabricate tot in China.
Analizele expertilor in securitate cibernetica au aratat ca cel putin patru companii care produc, sub marca proprie, telefoane, tablete si alte device-uri, le livreaza cu buna stiinta cu scopul de a spiona utilizatorul. Sistemul de securitate Android de pe aceste telefoane contine un troian, un asa-zis “spyware” sau mai popular, un virus, care a fost conceput pentru colectarea datelor introduse de utilizator si trimiterea lor pe serverul companiei. De acolo, utilizatorul nu are nici un control, si s-au inregistrat deja cazuri cand datele au ajuns in mainile unor pirati cibernetici, iar nefericitii posesori s-au ales, de la conturile de mail blocate, pana la conturile bancare golite de bani!
NU folositi aparate fara antivirus!
Expertii atrag acum atentia asupra celei mai noi amenintari de acest gen, “CoolReaper backdoor”, identificat pe telefoanele chinezesti de ultima generatie, abia scoase din cutie. Specialistii din Palo Alto, California, apreciaza ca in acest moment, 10 milioane de utilizatori din intreaga lume, incusiv Romania, pot cadea victime ale piratilor informatici. Virusul poate downloada, instala si porni aplicatii nesolicitate de utilizator, poate dezinstala aplicatiile deja instalate, trimite sms-uri cu suprataxa ori initia convorbiri internationale, dintre care unele cu tarife usturatoare. Iar ca tacamul sa fie complet, orice fel de date stocate pe telefon pot ajunge in retea. Aici poate fi vorba despre conturi bancare, date ale cardurilor de plata, numere PIN, etc, date care pot apoi fi folosite pentru transferuri bancare neautorizate.
Sfaturile expertilor sunt concise si se adreseaza tuturor utilizatorilor de smartphone: sa foloseasca dispozitivul numai cu un antivirus instalat si sa se abtina de la transferuri bancare prin intermediul telefonului. In cel mai bun caz, sa nu faca plati electronice decat daca aplicatia de mobile banking encripteaza datele, facandu-le inutilizabile daca ajung la o a treia entitate, in afara utilizatorului si a bancii.
(M.N.)